Stämningen är hätsk i trädgården

Påsken har just avslutats och våren  och sommartiden har landat. Grill, utemöbler och vårblommor har därför plockats fram. Jag har slutat kasta ut solrosfrön till fåglarna eftersom det nu finns mat naturligt tillgänglig för fåglarna i marken då snön och tjälen har försvunnit.

Men tydligen trivs Erik (albinokoltrasten) bra här för han har satt bo i häcken. Och vad vi har sett finns det tydligen en fru Erik också, en lite mindre albinovariant dessutom. De verkar ha fått ungar i häcken, för Erik vaktar trädgården maniskt. Och för att han inte ska tycka det är meninsgslöst så finns några svarta koltrastar som distraherar honom. Det är hätsk stämning, ingen fågel eller annat får komma närmare häcken än fyra meter! Det ser ut som i ett schackparti. Skuttar den ena diagonalt kontrar den andra med en ”häst” med ett L-steg, eller så görs ett ”torn” varpå ”damen” motar med en attack rakt åt vänster… för ”kungen” där i häcken kan ju inte ta så många steg.

Funderade lite när jag såg på fåglarna, vad ska vi kalla Erik och Erik när man pratar om dem i tredje person (dvs han, hon, den eller det). Är det en hon eller han. Egentligen är det inte intressant av vilket kön de är, men det finns ju inget könsneutralt pronomen. Jovisst, den eller det är ju könlösa men de relaterar till saker och inte till varelser. Senare samma dag läste jag en notis i tidningen om en forskare som tydligen hade haft samma tanke och dessutom fått godkänt på att man skulle kunna använda hen när man pratar könsbefriat. Lustigt att artikeln fanns samma dag som jag stod och funderade  om detta…

Så från och med nu är Erik en hen. Eller båda två…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s