Kungliga bröllopet

Jag är lite kluven inför all kritik inför detta bröllop mellan Victoria och Daniel, har inte tagit ställning varken för eller emot när det gäller kungahusets vara eller icke-vara. Kan inte riktigt engagera mig i allt ståhej, debatter mm kring detta. Jag har ju nyligen fått uppleva Årets Bröllop redan för några veckor sedan, så detta dagens bröllop är inte så stort för mig…

Så för att göra detta inlägg fick jag ju googla lite först. Vad tillför kungahuset egentligen? Vad är en monarki och vad tillför den? Vad är alternativet? Hur många länder har monarki? Det kostar oss skattepengar, men hur mycket? Och varför vill jag lägga tid på att göra detta inlägget egentligen…?

Jag minns att jag var lätt besatt av Lady Di, med drömbröllopet där ”kvinnan av folket” gifte sig med prinsen. Jag följde väl någorlunda intresserat de besök hon gjorde, via tidningar och tv. Mest för hennes klockrena klädsmak. Och hur sjukt är det egentligen? Jag hatar när tjejer, kvinnor definieras per utseende och klädsel, det kvittar vad hon säger eller anser. Det viktigaste är att hon är vacker… Reklamvärlden har ju i de flesta fall fastnat i spåret, klyschan är ju att hon är smal, vacker och alldeles jättelycklig i hemmet bland mat, barn och städning. I synnerhet den reklam som produceras internationellt. Likadant matas vi av bakåtsträvande filosofier via amerkanska filmer, tv-serier etc. Det stora landet i väster är lika bra som de många länderna i öster på att cementera könsroller.

Nåväl, jag minns att jag var i Stockholm när alla löpsedlarna fylldes av Dianas stora dilemma (det var svårt att missa): jag tror det var att hon inte längre skulle få träffa sina söner eller nåt sånt eller att hon skandalöst nog umgicks med en miljonär etc. Min reflektion av rubrikerna var att tvi vilket tråkigt liv hon har, den bästa lösningen hade väl varit självmord för att slippa hela världens overdrivna intresse av hennes privatliv. Dagen efter kläddes löpsedlarna av ett nytt budskap – olyckan i Paris. Min teori var solklar, olyckan var definitivt ingen slump.

Min mamma är inbiten rojalist, hon har följt Silvia maniskt. Och givetvis resten av bernadotterna. Hon prenumererade på SvenskDamtidning bl a, har köpt och läst åtskilliga böcker om familjerna, följer alla program som handlar om Solliden, Drottningholm osv. Okej, så engagerad var och är inte jag, jag h-a-t-a-r skvallerpress, har bläddrat lite i dem, men har aldrig och kommer a-l-d-r-i-g att lägga pengar på dito press. Jag tycker det är mer än vad man behöver veta vad som skrivs där, även om det är offentliga personer. Men visst, kändisar tjänar pengar på att bli intervjuade och ”folket” vill tydligen läsa så kallat privat nonsens. Har vi med det att göra? Hur kan det vara så intressant? Jag är tacksam för att svensk press inte är så envetna som det brittiska mediadrevet. Å andra sidan, hade media inte tjänat pengar på det hade paparazzis inte heller funnits.

Jag vet att mamma kommer att sitta klistrad hela dagen vid tvn idag. Jag kommer att titta lite på det, men det är återigen för klädernas skull. Det uppfyller enkom mitt intresse för klädskapande. Jag är dock lite stolt att Sverige har valt att den förstfödda ska bli tronarvinge oavsett kön. Kan då tycka att det är fel att Victoria ska ”överlämnas” till Daniel av hennes pappa, kungen. Om hon varit prins, hur hade de då gjort? Resonemanget håller inte riktigt. Men det är ju inte så att jag startar grupper på FaceBook, skriver bitska insändare om det med mera. Det är deras val och det räcker väl med det. Så valde brudparet vars vigsel vi njöt av den 29 maj (kommer att skiva mer om det bröllopet sedan som sagt) och jag personligen tycker inte det är riktigt rätt. Hennes pappa var stolt och hedrad förstås. Men hennes mamma då, varför skulle inte hon få äran? Eller brudgummens föräldrar? Det känns lite amerikanskt och gammalmodigt i mina öron. Men igen, det var så de ville ha det och det var alldeles alldeles underbart ändå.

Är det folkets angelägenhet? Visst, vi är delaktiga i det hela eftersom vi betalar delar av kalaset. Är det fel att vi betalar skatt till hovet och bröllopet i synnerhet då? Läste att vi betalar ynka 6 kr per person och år i skatt till hovet. En skitbagatell kan jag tycka… Det blir 500 spänn under ens liv då man betalar skatt! Hade vi inte haft monarki hade vi istället haft republik, vilket innebär en president som statschef. De ska också äta, resa och bo nånstans. Så av den anledningen kan det kvitta, tycker jag. I Sverige har president eller kung/drottning likvärdig maktposition, dvs ganska obefintlig. Skillnaden är då att president blir inte statschef på grund av arv. Deras roll är att representera landet, inviga evenemang av statligt intresse, handha ambassadmässiga ärenden.

29 länder (enligt Wikipedia) i världen har monarki, i Norden är det Danmark, Norge och Sverige. Monarki kan ha varierande maktposition och i Europa har de mindre makt. Är det lite gammaldags således? Jag vet inte,  jag är kluven som sagt.

Nu ska jag slå på tvn en stund iallafall :-).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s