Antimidsommar

Eftersom vi som vanligt upptäckte att det snart var midsommar, alla våra vänner var bortbjudna och det var för sent att bjuda hem folk, så valde vi att åka över till Danmark och koppla av – och bort från – midsommarn där istället.

Eftersom danskarna inte firar midsommar på samma dag som Sverige och därför inte har totalstängt överallt kan man utan problem shoppa, njuta av konst med mera. Så har vi gjort någon gång tidigare, det har det till exempel blivit en Öresund Runt-tur med besök på konstmuseet Louisiana. Inget ont om midsommarfirande och matjessill, nypotatis osv. Men det är lika mysigt att ibland göra nåt helt annorlunda.

Vi har hört pratats så mycket om Cisternerne så dit var vårt fokus denna gång. Cisternerne var tidigare Köpenhams vattenreservoar, men numera ett museum för glaskonst, beläget under Fredriksbergs stadspark (nära Zoo). Ner i underjorden i kulverterna och njuta glaskonst således. Spektakulärt och väl värt ett besök.

Vädret var för ovanlighetens skull denna dag till trots strålande och vi traskade tillbaka genom Fredriksberg mot parallellgatorna vid Ströget, stannade till och fikade lite här och där och hade det alldeles, alldeles underbart. Maken ville handla vin i den där butiken vid Nyhavn så vi traskade dit… men den hade såklart slått igen. Nåväl, det blev öldrickande hos en av krogarna vid Nyhavn med vinkande på utsparkade studenter i lövade lastbilar. Inga vuvuzelas behövdes, de väsnades bra ändå…

Maken var fullt nöjd med denna lugna dag (jag med, givetvis), efter att dagen innan kommit hem från en tiodagarsresa från Brasilien och Kanada. Han reste från Montreal dagen innan jazzfestivalen började. Denna musikfestival är ju vida känd och drar till sig de mest kända musikerna i genren. Nytt drömresmål är härmed noterat på önskelistan för mig!

Kvällen innan midsommarafton (dagen då maken kom hem) blev vi bjudna hem till det nygifta paret Guillermo (den äldsta sonen och Hanna), vi käkade räkor i kvällssolen. Lammkotletterna som egentligen var planerade för denna kväll fick istället ligga i marinad en natt till och suga åt sig av rosmarinen och vitlöken. Dessa åt vi idag med sällskap av hummus och tsatsiki, den andra sonen kom på besök och hjälpte till. Så nu kan ni förmodligen lukta er till var vi bor!

Annonser

3 thoughts on “Antimidsommar

  1. Monica Lindhe skriver:

    Du får väl lägga ut ett doftspår så jag hittar till skolan om en månad!
    Ibland är det väldigt skönt att hoppa över traditionerna och göra något helt annat. Cisternerne har jag missat helt och hållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s