Manlig lucia?

Jag blev förvånad själv när jag imorse vaknade före väckarklockan. Har kommit i en svacka där jag inte är vaken människa förrän tidigast halvnio på morgnarna. Men idag är det lusse, det bästa med hela julen, och jag var väl förväntansfull som ett barn på julafton.

…tryck på ett foto så får du större bild

Först skulle jag hälsa på hos förskolan där bonusbarnbarnet Tuva går, det lussades utomhus i bitande kyla och hederlig skånsk blåst. Det har blivit tradition nu ju. Hennes bror Elliot är stor nog att gå i skolan numera och är inte längre med i det lussetåget.

Tuva var pepparkaka idag, i övrigt var det massor av lucior och tomtar i tåget, möjligen en endaste tärna.  Bra med många lucior, lyser ju upp ändå mer.

Efter det åkte jag med Hanna till byn för att handla lussebullar. Det blev en till mig också och nybakat levain-bröd fanns i disken, det åkte också ned i påsen! Lussefrulle, caffelatte vid datorn och kort därefter iväg till Sundsgymnasiets lussespex.

Som jag längtat! Detta drivs av skolans elever på musikprogrammet och det är verkligen kvalitet, mycket nytänk och humoristiskt. Men tyvärr i år var det en kortad version. Fick höra senare att två av lärarna hade slutat och förmodligen var de eldsjälarna för spexets uppförande.

Detta var ändå väldigt bra, men med ett magrare innehåll då. Lite synd. Först vandrar tåget in, lite solos framförs mer eller mindre traditionellt. Ett spex med en vit yuppietomte kommer därefter cyklande in och reciterar över året som gått. Tre pepparkaksgubbar sjunger lite hipp version av ”Vi komma från pepparkakeland…”. Jag trodde de även skulle göra favoriten ”Vi vill inte bli räddade, vi vill bara bli gräddade”, men inte i år inte… Sedan ”Natten går tunga fjät” och utgång. Det varade kanske tjugo minuter, säkert halva tiden än vad det brukar. Hoppas nästa år blir i samma anda som tidigare och hoppas jag kan ha möjlighet att se det då med.

Häromdagen läste jag om en tioårig pojke i Lund som tyckte det var orättvist att bara tjejer får vara lucior. Jag blev lite förbluffad och tyckte väl att det är väl lika normalt som om att jultomten ska vara kvinna… Ungefär som när vissa män gnäller över att det finns så många kvinnliga nätverk(!) etc. Men killen har ju verkligen väckt en tanke och rivit upp debatt, varje tidning och media har berört ämnet idag.

Varför firar vi Lucia då? Det finns ju olika syften. Firar man för att hedra det italienska helgonet (hedersmord fanns visst redan då minsann) kanske manlig lucia rimmar fel… Eller firar man efter den medeltida varianten för att med ljus och sång skrämma bort troll och konstiga djur på dygnets längsta natt  är det ointressant om lucia är kvinna eller man. Ljuskronan ska tydligen efterlikna glorian och därmed härleda till Jesusbarnet. För min del, efter att frågan landat i min vågskål, så tycker jag väl att det är ok med manlig lucia. Och i min värld får tomten dessutom gärna vara tjej…

Däremot gillar jag inte den förtäckta skönhetstävlingsproceduren då det ska röstas fram en tjej som i regel är blond, blåögd, smal och ung för att kvala som lucia. Jaha, vad har det med budskapet att göra då? Och apropå skönhetstävlingar: Det blev ramaskri för ett tiotal år sen då dessa skönhetsmissar bara blev bedömda för deras utseende. Då infördes att de skulle intervjuas, några frågor ställdes som skulle förstärka syftet med tävlingen. Men frågorna och svaren var ju patetiska – man ville rädda världen, ta hand om all världens barn osv. Suck! Gott syfte i sig, men varför måste man då ha ett visst utseende för att fixa det!!? Likaså rimmar det otroligt falskt att luciakandidater ska röstas fram. De behöver väl inte ha ett visst utseende för att sjunga osv? Jag har inget emot blonda, smala, blåögda tjejer (ifall någon nu tolkar det så). Men jag ogillar stereotyper!

När jag läst om ”lex Loke” slängde jag ut ett bete till Lady Dahmer, en av många bloggare som jag läser, som diskuterar mycket intressant kring genus. En viktig röst. Jag mailade henne igår eftermiddag. Idag har hon sagt sitt om ämnet och jag kan inte annat än hålla med henne. Kommentarerna till hennes inlägg är också intressanta, läs gärna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s