God mat med goda vänner

Det är lördag. Lite loj och dagen efter. Denna dag har inte gått i många knop. Men det är skönt ibland att bara såsa. Igår hade vi bjudit hem min barndomsvän och hennes man. Både han och min man är cykelnördar och cyklar i samma klubb. Trevligt för dem då…

Tack vare Facebook har vi fått kontakt och vännen och jag träffas numera regelbundet tillsammans med några andra klasskompisar från högstadiet. Vi har hittat varandra genom Facebook.

Dock är det 18 år sedan vi var hemma hos varann. Sjukt ju! Så nu blev det ändring och de var välkomna till oss igårkväll. Det är ju roligt att komponera meny och efter en biltur till mina föräldrar för några dagar sedan, blev jag inspirerad av alla vackra träd som exploderar i höstfärger. Orange mat tänkte jag! Morot, sötpotatis, lax, löjrom… Mamma gick igång på den idén och hämtade japanska lyktor i trädgården som jag kunde dekorera bordet med.

Veckan har varit hektisk och jag hann inte sätta igång med menyplaneringen förrän vid lunch. Och for iväg för att handla vid halvtvåtiden. Inköpslistan till entrérätt, förrätt och dessert var klara. Till huvudrätt hade jag plan A, plan B och plan C beroende på vad butiken i byn kunde erbjuda. Man är liksom inte bortskämd med att de tänker säsong. Jag tänkte vilt, rådjur till exempel. Men nejdå, inte fanns det. Förvånande nog hade de färskt ankbröst, så då fick det bli plan C.

Träffade en bekant i butiken och hon blev lite stressad av min korta planering. Jag tänkte mest att kan mästerkockarna (australienska versionen) klara utmaningen att göra trerätters på en timme ska väl jag kunna klara det på tre timmar…

Jodå, det gick bra, Jag var t o m klar några minuter innan gästerna kom. Menyn hade som sagt ett orange tema. Och egentligen var det många av mina absoluta favoritsmaker som presenterades.

Entré: Laxtartar på dinkelkex, torrt mousserande vin till det. Tartaren bestod av färsk och kallrökt lax, cornichons, kapris, rödlök, gräslök. Skulle haft löjrom på för temats skull, men det blev inte så. Bubblet var Errazurriz – en Chilensk Chardonnay.

Förrätt: Jordärtskockssoppa med torsk, sidfläsk och spenatstrimlor. Hade morot i för temats skull (kunde varit mer). Leif Mannerströms recept. Till det drack vi ett sydafrikanskt vitt vin – Pongracz (Chardonnay och Pinot Noir).

Huvudrätt: Ankbröst med sötpotatismos, bräserade kantareller och apelsin- och pumpakärnsröra. Vi drack spanskt till – Candidato (Tempranillo).

Efterrätt: Hemgjord glass av bl a messmör och hjortronkompott till. Mammas goda mandelskorpa till det. Messmöret ger en lite ton av kolasmak, vilket passar utmärkt till hjortron. Till det sött Malagavin.

Vi pratade på om cykling, resor, Brasilien, gamla minnen med mera. Helt plötsligt var klockan två på natten och de fick rusa till bussen. De hann antagligen inte ens märka att det var nollgradigt ute…

2 thoughts on “God mat med goda vänner

  1. Eva Jönsson skriver:

    Det var verkligen en trevlig kväll, med god mat och trevligt sällskap. Maten var lika god som det låter! Du är duktig Ingrid, vi får väl se om jag kan matcha det till nästa gång vi ses, knepigt. Jodå vi hann känna att det var minusgrader när vi sprang till bussen. När vi kom hem fick vi sätta in diverse växter i uterummet så att dom inte skulle frysa, perfekt nattnöje! Kram från Eva & Jan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s