#01 Köpenhamn

Lena och jag åkte över till Köpenhamn för att matnörda!

Hon var nyfiken på SuperMarco, en italiensk matbutik. Denna butik hade nyligen flyttat ut till området nära Fisketorvet. Man tog buss 34 vid Huvudbangården som stannade precis utanför. Ett industriområde och byggarbetsplats, där låg butiken. Nåja, snart kommer omgivningen att se trevligare ut.

VBL151111Supermarco_aabning_italiensk_0348

Vi började med en god cappuccino resp caffelatte i caféet i butiken för att ladda upp. Jodå, vi matnördar gick igång direkt. Här finns allt för oss som gillar italiensk mat. Jag köpte hem pecorinoost med tryffel i, ansjovis inlagd i vinäger. Ansjovisen är vit, mild i smak. Det här får man som tapas ofta i Spanien och är urgott till en kall öl och lite baguette. Jag letade även efter smala glas som man brukar få Camparisoda i när man är i Italien, men det hittade jag inte i butiken.

Torvehallarne

Det blåste snålt och tio minuters väntan på buss tillbaka kändes som evighet. Vi promenerade via sidogatorna till Ströget upp mot Torvehallarna – saluhallar helt enkelt. Matnörderi som sagt. Vi stannade vid Fish’n’Chips-båset och beställde varsin. Det var nog de godaste jag någonsin ätit! Fisken var mjäll, panaden luftig och krispig och pommes fritesen hade lagom sälta och knaprighet. God hollandaise till det. Tyvärr är det ont om sittplatser, vilket är konstigt, så vi fick sonika stå vid disken och äta. På sommaren är det inga problem, utomhus finns gott om matplatser.

torvehallerne_kobenhavn

Notre Dame

Men innan vi kom till Torvehallarna besökte vi en pryttelbutik som vi brukar reka i när vi är i Köpenhamn. Notre Dame heter den och ligger vid Gammeltorv. Där minsann hittade jag de långsmala glasen, det blev sex stycken fina dricksglas som fick följa med hem en lycklig shoppare.

Om NT top1000x350

Så här ser glasen ut! Kan funka som vattenglas, eller till minidrinkar. Eller varför inte till en efterrätt a la panacotta, semifreddo etc!

5000850-L

Id-kontrollspremiär

Sedan åkte vi hemåt. Det var första dagen som ID-kontroll i Kastrup satts igång. Alla tåg stannar i Kastrup, man går av, går upp till flygterminalen för att byta perrong och för att komma på tåg mot Sverige, ska id visas. Kontrollanter står och fotograferar ens id med mobiltelefoner. Det flöt väl på bra, det var ju heller inte rusningstid och vi hade ingen tid att passa. Det är numera färre avgångar eftersom det bara är vissa tåg som kör hemåt på bron. Det var ju fortfarande mellandagstider och den vanliga pendlingen hade inte satt igång än. Jag tycker regeln är osmart. Nu är vi tillbaka till tiden då vi behövde visa pass för att åka över sundet – hur längesedan är det egentligen? Var inte tanken med bron att underlätta och främja samverkan länderna emellan?

Flyttfika hos Daniel och Lina

Den yngsta bonussonen Daniel har flyttat ner till Malmö (från Norge), han har fått jobb i Hyllie nämligen. Han har träffat en tjej och de har nyss flyttat in i en lägenhet i centrala Malmö. Allt har gått jättefort och de har verkligen haft flyt med allting. På kvällen blev vi bjudna hem till dem för att se hur de bodde. Verkligen fin lägenhet, fräsch och luftig med underbart läge.

De bjöd på pressokaffe, kanelsnurror och vaniljsockerbullar. Jag var fortfarande mätt efter fish’n’chipsen men reptilhjärnan måste bara ha socker när det ändå står framme. Jag åt väl en halva av var sort. Jag tror jag har glutenintolerans light, jag får smärre sura uppstötningar av kakor och så blev det såklart nu med. Ljust bröd brukar ge samma eftereffekt, däremot grovt bröd accepteras av magkontoret… Det är främst blandningen socker och vetemjöl som jag kan må lite dåligt av.

Jag behövde ju inte äta båda halvorna, det var väldigt onödigt. Intog en Samarin när jag kom hem…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s