#09 Söndag

Läkarna trodde väl att jag skulle åka hem idag, men mina värden var stabila, dvs väldigt dåliga.

Så jag fick stanna kvar. Jag promenerade kanske två varv i korridoren idag. Kände mig fortfarande smått illamående och magen hade inte levererat. I korridoren finns en våg och jag skulle vägas. Jag hade gått upp sex kilo! Hur kan man göra det av att äta inget och bara ligga och sova hela tiden?

Till lunch hade jag att välja mellan kalops och rökt kassler. Inget av det kändes direkt aptitligt, men tänkte att jag behöver äta något. Kassler är ju rökt och jag valde bort den just därför. Kalopsen åt jag kanske hälften av, den var inte optimal heller. Oxkött är för kraftig mat. Andades för dåligt i vanlig ordning och fick använda flöjten för att försöka få bättre värden och slippa syrgasen. Vilket jag inte slapp.

Föräldrarna kom på besök. Precis när de kom, var det rond och det beslöts att jag skulle röntga lungorna. Nu! Så föräldrarna fick sitta kvar på salen medan jag rullades ut för röntgning.

Sjukvårdspersonalen hade tydligen hört konstiga ljud från mina lungor och eftersom jag inte andades normalt ville de kolla av så att det inte var något fel på lungorna. Skiktröntgen igen, det sprutades in kontrastvätska intravenöst igen. Denna gången blev det dock ingen kaskad från mig…

Föräldrarna hade med sig bl a en påse chips (smaksatta med kantarell). Rester från bjudning de hade haft kvällen innan. Visserligen är jag chipsoman, men just nu var det inget jag kunde äta. Den åkte hem med maken (och den ligger fortfarande kvar i skafferiet, öppnad påse till trots).

Pappa tyckte jag hade gått upp i vikt, trodde nästan jag var med barn!! Jo, han hade ju rätt i det förvisso. jag hade ju inte fått tömt magen på en vecka. Såklart blir man svullen av ingreppet. Men jag har inte haft mens sedan tre år så gravid var jag ju verkligen inte…

Mot eftermiddagen kom Majlis. Hon hade svårt att hitta till entrén förstod jag. Det hade snöat och var väl också lite svårt att gå normalt i snöslasket. Hon har själv problem med tarmarna och hade en intressant bok med sig om just tarmar: Charmen med tarmen. En roligt skriven bok, mycket läsvärd. Läste bl a att saliv är smärtstillande.

Vid åttatiden på kvällen kommer personal med kvällsmål på en rullvagn. Te, kaffe, näringsdryck, kaka, minimackor mm. Jag valde tranbärsdryck. Buttre gubben ville ha kaffe med fem sockerbitar och en kaka. Borde han inte dra ner på sockret om han har magsår, tänkte jag… Sjukvårdaren hörde inte så noga, han hällde en sockerbit i kaffet och serverade gubben. Gubben drack upp sitt kaffe utan kommentar.

En timme senare var således sovdags. Denna kväll var det en nitisk sjuksköterska. Alla persienner skulle dras ner, inget fönster fick vara öppet. Hon påpekade att jag skulle ta av mig strumporna. Ok, men varför, undrade jag. På grund av trycksår, menade hon. Nåja, strumporna man får från sjukhuset kan omöjligt ge trycksår, de spänner inte överhuvudtaget. Jag är inte knusslig, jag lydde och tog av dem.

Klockan tolv hade jag fortfarande inte kunnat komma i sömn, jag bad om en sömntablett. En timme senare hade jag i princip bara stirrat i taket, och bad om en tablett till. Det blev ingen sömn ändå. Jag hade ju ont i magen och ville egentligen bara få ut det som fortfarande fanns i tarmarna. Jag gick på toa men inget hände. Tog spypåsar med till sängen, satte mig vid sängkanten och inväntade resultat. Inget hände. Det har aldrig någonsin varit så svårt att få igång magen. Jag funderade på hur gör bulimiker egentligen? Nä, stoppa fingrarna i halsen kan jag bara inte. Ok, när hundar kräks så skjuter de huvudet fram och tillbaka. Jag provade. Och så formade jag munnen för att uttala U och sen Ä. Voila, det funkade!

Jag spydde nog sex gånger. Kanske fyra liter? Färgen var mörkbrun och smakade otroligt bittert. Det sista smakade t o m lite kaffe… Stackars salkamrater, som fick lyssna på mina ulkningar den natten.

Kanske fyra på morgonen, då jag ulkat färdigt, kom personal och satte en sond genom näsan för att kunna tömma ut resten av maginnehållet. Konstigt nog kunde jag nu äntligen somna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s