Diagnoser

Efter att ha sett den fina filmatiseringen av Kerstin Thorvall blev jag nyfiken på denna författare.

Konsten att dansa, Kerstin ThorvallJag har faktiskt inte läst hennes böcker vad jag vet. Minns att mamma har en bok, men jag vet också att hon inte gillade henne direkt. Kanske därför jag inte heller brytt mig om att läsa heller. Men så gick jag till biblioteket och lånade två av hennes böcker. Den ena handlade om att dansa och den andra om hennes mamma.

Det är väldigt mycket snack i min omgivning om diverse diagnoser och i synnerhet om bipolaritet. Så Kerstin Thorvall är i mitt fokus just nu. Hon var ju bipolär.

I boken om att dansa menar hon att det är långt mycket bättre bot att röra sig till musik än all antidepressiva i världen. Härlig tanke och säkerligen har hon rätt i det.

Jag läser nu I skuggan av oron, som handlar om hennes barndom. Eller snarare om sin mor. Den är så detaljerad, man undrar hur hon vet allt. Har mamman skrivit dagbok? Jovisst, Kerstin var författare och hade såklart all rätt att inte återberätta historien enligt hela sanningen. Iallafall, hon skriver väldigt roligt. Hur det var att vara kvinna på 30-talet, viktigast var tydligen att undvika skvaller…

Läser lite på Wikipedia, och hon är minsann född samma dag som jag. Även min absoluta musikfavoritartist – Pat Metheny – fyller år på samma dag som jag. Fantastiskt men lite konstigt.

Annonser

3 reaktioner på ”Diagnoser

  1. ingrita skriver:

    Ja vad konstigt, kunde det vara för att:
    1. Hon var kvinna, kvinnor kunde då inte ha yrken…?
    2. Att ha diagnos fanns inte på den tiden, eller skulle döljas, så folk inte hade något att skvallra om?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s